Aan de ene kant van de hal liggen de vloeren uit te harden, aan de andere kant staan de wanden klaar om gemonteerd te worden. Een bouwpakket, maar dan voor professionals. En één die snel in elkaar gezet kan worden. Als alle materialen er zijn, dan staat er binnen een week een woning. Vanaf het moment dat de aanvraag binnenkomt, duurt het meestal vier weken.
Legoblokken en modules
Modulair bouwen of te wel: modules stapelen om een woning te creëren. Het is voor veel mensen onbekend terrein. Het bouwproces begint achter de computertafel. Waar de schetsen worden gemaakt en de ‘legoblokken’ in elkaar worden geschoven. En eindigt op het moment dat de woning - met een kraan - op de plaats van bestemming wordt geplaatst. Alles daartussen in gebeurt in onze module fabrieken in Goor.
Kant- en-klare woning
De 61-jarige Alie Loos kijkt haar ogen uit. Hoe verder je de hal in kijkt, hoe meer de ‘blokken’ daadwerkelijk op een woning beginnen te lijken. „Ik had er helemaal geen idee bij, maar leuk om de huizen worden gemaakt.”
Dat is niet de enige reden waarom Loos van Groningen naar Goor is afgereisd. In zo’n kant-en-klare woning uit de fabriek, daar ziet ze zichzelf - na enig aandringen van haar zoon - wel wonen. „Met oog op de toekomst is dit een goede oplossing, wij worden een stukje ouder.” Bij elke stap die de 61-jarige zet, wordt ze een beetje enthousiaster.
Addertje onder het gras
Het is snel, volledig circulair en verplaatsbaar. Als een een stuk grond over tien jaar een andere bestemming krijgt, kunnen de woningen worden opgepakt en ergens anders worden geplaatst. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Zit er geen addertje onder het gras?
We bouwen geen villa’s met rieten dak. De mogelijkheden zijn beperkt. Maar dat begrijpen onze klanten ook. Bij een Audi garage kun je ook geen Mercedes kopen, dan moet je ook naar de buurman. Wel zien we dat de woningen uit de fabriek de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker zijn geworden.
Terrein gewonnen
De kant-en-klare woningen uit de fabriek hebben de afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen. Het aantal aanbieders groeit en corporaties en gemeenten zijn de schroom voorbij. Ook in de beleidsplannen van woonminister Hugo de Jonge, spelen duurzame en circulaire woonoplossingen een steeds belangrijke rol.
Twente blijft achter
Toch blijft de interesse vanuit Twente wat achter. We hebben onlangs in Enschede woningen opgeleverd, en gaan dit jaar nog starten met het project in Wierden. Maar we zien wel dat deze regio wat meer afwacht en vaker vasthoudt aan traditionele woningen.
Niet alleen woningen, ook scholen rollen vanuit de fabriekshal in Goor het hele land in. De productiehal van 3000 vierkante meter die in 2021 in gebruik is genomen, wordt dit jaar meer dan verdubbeld om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Hierover later meer.
Vieze handen
Er is alleen één ding waar we door worden afgeremd. Het tekort aan personeel. Extra mensen kunnen we goed gebruiken. Enthousiast geworden door dit verhaal en wil je ook bijdragen aan betere huisvesting voor mens en aarde? Kijk dan eens bij ons vacatures.