Publicatie datum: 9 januari 2020 11:12
Actueel

Hodes uit Goor maakt kleine huizen, uit de fabriek

Hodes uit Goor maakt kleine huizen, uit de fabriek

GOOR - Hodes Huisvesting bouwt zorgkamers op maat. Door het hele land zijn al zo'n zeshonderd van deze prefabwoningen in gebruik, vertelt Antonie ter Harmsel, directeur Hodes Huisvesting.


„De samenstelling van de Nederlandse bevolking verandert in rap tempo”, vertelt directeur van Hodes, Antonie ter Harmsel. „Mensen blijven langer thuis, er zijn steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens. Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen. Gevolg is dat zorg die vroeger in het verpleeghuis geleverd werd, nu vaak ambulant is. Niet elke woning is geschikt voor zorgpersoneel en voor benodigde apparatuur als in hoogte verstelbare bedden of tilliften. Daarbij opgeteld komt nog dat traditioneel bouwen niet meer realistisch is; er zijn te weinig mensen, er zijn te weinig geschikte bouwlocaties, het is te duur en niet duurzaam.” 

Ter Harmsel zag naar eigen zeggen in 2013 al dat deze ontwikkelingen gaande waren. Toen hij Hodes overnam zag hij zijn kans schoon. ,,De woningen die wij maken zijn tijdelijke huisvesting. We maken vakantiewoningen, onderwijsunits en dus de zorgkamers.” 

Marktleider

Op dat laatste gebied is Hodes marktleider in Nederland. „Doordat we er als eerste mee begonnen zijn, maar ook omdat we deze betaalbaar produceren en toch van hoge kwaliteit. Als je de hele dag in bed moet liggen omdat je chronisch ziek bent, wil je toch niet tegen een systeemplafond aankijken? Juist dan is het belangrijk om een zo volwaardig mogelijke woning te hebben.” 

Circulair bouwen

Een andere reden voor het succes van het Goorse bedrijf is volgens de directeur dat - ook al sinds jaren - duurzaamheid en circulair bouwen er hoog in het vaandel staan. „Ik voelde al jaren geleden waar het heen ging”, zegt hij. „Nu is de bewustwording steeds groter geworden, maar wij zijn al langer bezig met dit thema.” De methodiek (industrieel bouwen), het materiaal (herbruikbaar en recyclebaar) en de energie (wind en zon), dat zijn volgens Ter Harmsel voor Hodes de drie pijlers waarop duurzaamheid rust.

Anders denken

Ter Harmsel sloeg met Hodes in 2013 al richting duurzaam, kleiner, industrieel en betaalbaar bouwen en hij is sowieso iemand die ‘anders’ denkt, zo blijkt. „Die hele energietransitie bijvoorbeeld. Ik denk dat we die binnen een paar jaar getackeld hebben: de zon, de wind, alles is voor handen. Niet zeuren over een zonnepaneel dat niet werkt of een accu die niet lang genoeg meegaat. Dat zijn zaken die de markt wel oplost. Of het wordt rijden op waterstof. Maar opgelost wordt het.”

Bron: Tubantia.nl


Nieuwsberichten


Blijf op de hoogte

© Copyright Hodes Huisvesting B.V.    I    Disclaimer    I    Voorwaarden    I    088 – 398 00 00    I    info@hodes-huisvesting.nl